Πλαστική Χειρουργική μετά από

απώλεια βάρους

 

 

Αντίοχος Κωνσταντίνος MD, Χειρουργός
kantiochos@gmail.com

 

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με μέτρια ή μεγάλη απώλεια βάρους μετά απο Βαριατρικές επεμβάσεις, θα επανέλθουν στη Βαριατρική ομάδα με το αίτημα της πλαστικής επανορθωτικής επέμβασης στα σημεία περίσσειας δέρματος και υποδόριου.


Πόσο αναγκαία είναι η Πλαστική επέμβαση;


Παρότι η ανάγκη για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία και την υποκειμενική αισθητική του ατόμου, στην ομάδα των ατόμων που έχουν
μεγάλα δερματικά περισσεύματα λόγω της προηγηθείσας απώλειας βάρους, προεξάρχουν κυρίως πρακτικοί και κυρίως ιατρικοί λόγο, όπως:

Ψυχολογία και Αισθητική
• Ανάγκη βελτίωσης της σωματικής τους εικόνας.
• Συμμετοχή σε δραστηριότητες που απαιτούν έκθεση του του σώματος.
 
Προβλήματα καθημερινότητας.
Η σημαντική περίσσεια δέρματος μπορεί να αποτελεί εμπόδιο σε αρκετές φυσικές δραστηριότητες.
• Η περίσσεια δέρματος περιορίζει τις επιλογές στην ένδυση.
 
Ιατρικά προβλήματα
• Δυσκολίες στην υγιεινή του σώματος.
Παρατρίμματα και έλκη στα σημεία που υπάρχουν πτυχές στο δέρμα.
Λοιμώξεις δέρματος.


Ποια σημεία του σώματος αφορούν;

Κοιλιά (κοιλιοπλαστική): Συνήθως απαιτούνται εκτεταμένες τομές έως και κυκλοτερής τομή αναλόγως της απώλειας βάρους και της σωματοδομής.

Κλασσική Εκτεταμένη + Μέση τομή Κυκλοτερής
Χέρια : Αφορά την έσω και πίσω επιφάνεια του βραχίονα, αφαίρεση της περίσσειας με τομή στην έσω επιφάνεια του βραχίονα.
Μηροί : Αφαίρεση της περίσσειας δέρματος στην έσω επιφάνεια του μηρού.
Στήθος : Ανόρθωση με ή χωρίς ένθεμα σιλικόνης.
Πλάτη : Μπορεί να συνδυαστεί και με επεμβάσεις κοιλιάς ή στήθους.

> Η αποκατάσταση ιδανικά αρχίζει από τον κορμό, αλλά η τελική αποκατάσταση μπορεί να απιτήσει πολλαπλά στάδια. Κάποιες επεμβάσεις μπορούν όμως να συνδυαστούν σε μία επέμβαση.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Ιδανικό είναι να έχουμε επιτύχει το επιθυμητό βάρος και να είναι σταθερό για κάποιους μήνες. Πρέπει να δώσουμε ικανό χρόνο στον οργανισμό να ανασυνταχθεί μετά τη Βαριατρική επέμβαση. Η κατάλληλη στιγμή είναι συνήθως 18 μήνες μετά τη Βαριατρική επέμβαση.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών ή παρενεργειών;

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν δυνητικά επιπλοκές, όπως λοιμώξεις, νέκρωση κρημνών, αναισθησιολογικές επιπλοκές, κ.α.
Οι τομές γίνονται σε σημεία που κρύβονται είτε φυσικά, είτε από τα ρούχα και η συρραφή των τραυμάτων γίνεται με αρχές πλαστικής χειρουργικής. Το μέγεθος των ουλών μετά την πλαστική αποκατάσταση σχετίζεται συνήθως με το βαθμό περίσσειας του δέρματος, αλλά συνήθως είναι αποδεκτές από τους ασθενείς. Μετεγχειρητικά υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης με επιθέματα, ζώνες, gel σιλικόνης, φάρμακα και επανεπέμβαση τοπικά σε δεύτερο χρόνο. Οι υποψήφιοι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την επέμβαση υπάρχει καποια απώλεια αισθητικότητας σε περιοχές του δέρματος κοντά στην τομή.

Παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα

• Η μεγάλη απώλεια βάρους αυξάνει την δυσκολία της αποκατάστασης.
• Διαβήτης και Κάπνισμα δυσχεραίνουν την επούλωση στα τραύματα.
• Η σωστή Διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση.
• Η άσκηση πριν την επέμβαση βοηθάει στο αισθητικό αποτέλεσμα.
• Το είδος της Βαριατρικής επέμβασης φαίνεται να επηρεάζει την επούλωση. Ασθενείς με Περιοριστικές επεμβάσεις (Sleeve, Γαστρική πτύχωση) φαίνεται να έχουν καλύτερη επούλωση από ασθενείς με επεμβάσεις δυσαπορρόφησης (By-pass).
• Η συνεργασία και η συμμόρφωση με τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

Πού να απευθυνθώ;

Η επανορθωτική χειρουργική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους έχει ιδιαιτερότητες και συχνά απαιτεί μεγάλες επεμβάσεις. Απαιτείται εμπειρία για τη σταδιοποίηση των επεμβάσεων και τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων σε σχέση με τις προσδοκίες του ασθενούς. Η Βαριατρική Ομάδα έχει την εμπειρία, την γνώση και την ικανότητα να διαχειριστεί τέτοια περιστατικά ολοκληρωμένα και με ασφάλεια.

 

 

© 2003-2017 paxysarkia.net - All rights reserved.