γαστρικο μανικι, sleeve

Η νέα γενιά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων γαστρικού περιορισμού.

ΣΚΡΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ MD, IFSO, EAES
Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος. FH Sp Registrar St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΗΛ. 210 7484 185 - 6939 193876  www.skrekas.net  
 

  

   Το γαστρικό μανίκι

   Αποτελέσματα

   Σύγκριση με το δακτύλιο

   Η γαστρική πτύχωση

   

 

Η τριαντάχρονη διεθνής εμπειρία με τις επεμβάσεις γαστρικού περιορισμού που λειτουργούν με εμφύτευση ξένων υλικών γύρω από το στομάχι (πλέγματα, δακτύλιοι), έχει αποδείξει ότι οι επεμβάσεις αυτές δημιουργούν απώτερα προβλήματα σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Επιπλέον, οι διατροφικοί περιορισμοί που επιβάλλει ο κλεψυδροειδής στόμαχος, οδηγούν ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που αδυνατεί να προσαρμοστεί, στην μόνιμη κατανάλωση μαλακών τροφών και τη σταδιακή ανάκτηση βάρους (σύνδρομο μαλακής τροφής – soft calorie syndrome). Από θεωρητική άποψη, μια ιδανική επέμβαση περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά: Να συμβάλλει στη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς (οι εμετοί δεν είναι βελτίωση!), να μην έχει σοβαρές απώτερες επιπλοκές και να προκαλεί σημαντική και μόνιμη απώλεια βάρους. Η γαστρεκτομή Sleeve (γαστρικό μανίκι) και η γαστρική πτύχωση είναι οι νεότερες λαπαροσκοπικές βαριατρικές επεμβάσεις που ακολουθούν το παραπάνω σκεπτικό. Με τις επεμβάσεις αυτές ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου δεν είναι τεχνητός, αλλά πραγματικός. Ο στόμαχος παίρνει μορφή σωλήνα με πολύ μικρή χωρητικότητα, χωρίς να διαταράσσεται η νεύρωση και η φυσιολογική λειτουργία του οργάνου και χωρίς να δημιουργούνται στενώσεις. Η αίσθηση κορεσμού είναι πρόωρη αλλά φυσιολογική, χωρίς επεισόδια απόφραξης και εμετούς. Όταν η  χωρητικότητα του νεο-στομάχου περιορίζεται σε λιγότερο από 100 γραμμάρια (τεχνική Super Sleeve), η απόδοση είναι εξαιρετική (απώλεια > 70% EWL, στο 85% των ασθενών) και μπορεί να συγκριθεί με αυτή του γαστρικού by-pass. Μελέτες έχουν καταλήξει ότι η αποδοχή της γαστρεκτομής sleeve και η ικανοποίηση των ασθενών, είναι μεγαλύτερη από οποιασδήποτε άλλη βαριατρική επέμβαση. 
Συνοπτικά, τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα των επεμβάσεων νέας γενιάς είναι:

  • Δεν εμφυτεύονται ξένα σώματα στον οργανισμό. Έτσι αποφεύγονται  ορισμένες απώτερες επιπλοκές που παρατηρούνται συχνά με τις άλλες περιοριστικές επεμβάσεις, όπως διατρήσεις του στομάχου και ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, στάση και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συμφίσεις και απονεύρωση του οργάνου. 


  • Δεν δημιουργούνται στενώσεις στο στομάχι και δεν περιορίζονται οι επιλογές στη διατροφή. Οι επεμβάσεις αυτές προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και βοηθούν περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλη τεχνική στη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς.


  • Δεν προκαλείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και δεν υπάρχει ανάγκη μακροχρόνιας λήψης βιατμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, όπως με το γαστρικό by-pass.


  • Δεν είναι απαραίτητη η μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς έχουν ένα μικρό και απολύτως φυσιολογικό στομάχι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη απώτερων επιπλοκών, κάνουν τις επεμβάσεις αυτές ιδανικές για άτομα που ζούν στην επαρχία και σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές.

 

Η Λαπαροσκοπική γαστρεκτομή Sleeve (γαστρικό μανίκι).

 

Η κάθετη γαστρεκτομή είναι γνωστή από τη δεκαετία του ’50 για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους (Owen H. Wangensteen) επειδή μειώνει σημαντικά τον αριθμό των καλυπτηρίων κυττάρων που παράγουν γαστρικό οξύ. Η σημερινή τεχνική της lλαπαροσκοπικής γαστρεκτομής sleeve είναι διαφορετική, γιατί στοχεύει στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Στόχος της γαστρεκτομής sleeve είναι ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου. Ο στόμαχος παίρνει σωληνοειδή μορφή με χωρητικότητα μικρότερη από 100ml (super sleeve) για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μελλοντικής διάτασης του οργάνου. Η νεύρωση του στομάχου και η λειτουργία του πυλωρού διατηρούνται για να αποφεύγεται το σύνδρομο dumping. 


Πώς προκαλείται η απώλεια βάρους με την sleeve; 

1. Μείωση της ολικής γαστρικής χωρητικότητας. Η φυσιολογική χωρητικότητα του στομάχου είναι 1000-1200 γραμμάρια. Ο χώρος αυτός περιορίζεται αρχικά σε λιγότερο από 100 γραμμάρια και ο κορεσμός επέρχεται με πολύ μικρή ποσότητα τροφής. Ο στόμαχος υπερδιπλασιάζει τη χωρητικότητά του ένα χρόνο μετά την επέμβαση οπότε το βάρος σταθεροποιείται.  

2. Αναστολή της Γκρελίνης. Στο θόλο του στομάχου παράγεται η πιο σημαντική νευροορμόνη της όρεξης, η Γκρελίνη. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης σχετίζονται απόλυτα με το αίσθημα της πείνας. Όταν το στομάχι παραμείνει άδειο, τα επίπεδα της Γκρελίνης στο αίμα αυξάνονται προοδευτικά πυροδοτώντας την πείνα. Στη γαστροπλαστική sleeve ο θόλος του στομάχου αφαιρείται. Η παραγωγή Γκρελίνης σταματά και η πείνα περιορίζεται


Πώς κόβουμε την όρεξη.. με το μαχαίρι; Η Γκρελίνη είναι μια ισχυρή νευροορμόνη πείνας που παράγεται από κύτταρα της περιοχής του θόλου του στομάχου. Η αφαίρεση αυτού του τμήματος του στομάχου ελαττώνει σημαντικά την παραγωγή Γκρελίνης, και κατά συνέπεια την όρεξη. 


 

3. Επιτάχυνση της γαστρικής κένωσης. Η πυλωρική βαλβίδα μαζί με το ισχυρό τοίχωμα του γαστρικού άντρου συναποτελούν ένα μηχανισμό σύνθλιψης των τροφών (mill=γαστρικός μύλος) που ρυθμίζεται από τα πνευμονογαστρικά νεύρα. Φυσιολογικά η κένωση του στομάχου προς το έντερο αρχίζει μόνο όταν η τροφή έχει αλεσθεί επαρκώς. Όταν ο νεοστόμαχος είναι πολύ μικρός, η κένωση του στομάχου επιταχύνεται και η είσοδος τροφής στο λεπτό έντερο δημιουργεί μια επιπλέον αναστολή της πείνας. Με την τεχνική super sleeve, μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και συμπτώματα dumping τον πρώτο καιρό (εφίδρωση, αδυναμία και δυσφορία).

 

Εικόνα 1.  Γαστροπλαστική Sleeve. Εκτομή του θόλου και μέρους του σώματος του στομάχου (sleeve gastrectomy). Το στομάχι παίρνει σωληνοειδή μορφή με πολύ μικρή χωρητικότητα. Η επέμβαση ελαττώνει την παραγωγή Γκρελίνης και περιορίζει μόνιμα την όρεξη.


Εικόνα 2. Επίπεδα Γκρελίνης αίματος, πρίν κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Η σημαντική πτώση της Γκρελίνης διατηρείται ακόμα και 6 μήνες μετά την επέμβαση.

4. Αλλαγή του σχήματος του στομάχου.  Με την τεχνική "Super sleeve" που δημοσιεύσαμε στο περιοδικό Obesity Surgery, η περιοχή του ελάσσονος τόξου (magenstrasse) μετατρέπεται σε επιμήκη στενό σωλήνα για να καθυστερεί η διέλευση της τροφής. Κατά τη γνώμη μας ο μηχανισμός αυτός καταπολεμά τη βουλιμία και συμβάλλει στον περιορισμό της ποσότητας, χωρίς όμως να προκαλούνται αποφρακτικά φαινόμενα.  

Ενδείξεις της λαπαροσκοπικής Sleeve.

Η γαστροπλαστική Sleeve ενδείκνυται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας. Λόγω των μοναδικών πλεονεκτημάτων η γαστροπλαστική sleeve είναι ασφαλής ακόμα και για άτομα με ηλικία άνω των 60. Η επέμβαση αυτή αποτελεί μια άριστη λύση για ασθενείς που έχουν αποτύχει με γαστρικό δακτύλιο. Λόγω του μικρού χειρουργικού κινδύνου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη επέμβαση για την υποσταδιοποίηση περιπτώσεων υπερ-νοσογόνου παχυσαρκίας (ΒΜΙ>65). Τέλος αποτελεί μια εναλλακτική λύση για άτομα που είναι αλλεργικά στη σιλικόνη ή δεν επιθυμούν εμφύτευση ξένων υλικών (δακτύλιος). Άν μελλοντικά χρειαστεί περεταίρω απώλεια βάρους, η γαστροπλαστική sleeve μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε επέμβαση παράκαμψης όπως γαστρικό by-pass ή χολοπαγκρεατική εκτροπή (Duodenal Switch).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η γαστροπλαστική Sleeve όπως και όλες οι επεμβάσεις που βασίζονται στο γαστρικό περιορισμό, μπορεί να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε ακραίες περιπτώσεις παχυσαρκίας (υπερ-νοσογόνος παχυσαρκία, ΒΜΙ>65kg/m2) και σε άτομα εθισμένα στη ζάχαρη. Παρ' όλα αυτά, η απώλεια βάρους και η γενικότερη ωφέλεια είναι σαφώς μεγαλύτερη με τη γαστροπλαστική sleeve απ' ότι με το γαστρικό δακτύλιο.

 

 

Super Sleeve: Η τεχνική απο την ομάδα του Dr. Σκρέκα, που περιορίζει την πιθανότητα μελλοντικής διάτασης του στομάχου.

Στη γαστροπλαστική sleeve ο στόμαχος παίρνει σωληνοειδές σχήμα με μικρή εσωτερική διάμετρο (Α) από τον οισοφάγο μέχρι το άντρο. Σύμφωνα με το νόμο του LaPlace η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα ενός κοίλου σπλάχνου είναι αντιστρόφως ανάλογη της στενότητας του αυλού. Με τη δική μας Super sleeve τεχνική - (George Skrekas et al. One Year After Laparoscopic “Tight” Sleeve Gastrectomy:Technique and Outcome) η εσωτερική διάμετρος του γαστρικού σωλήνα είναι μικρότερη από 2 cm και η πίεση στο τοίχωμα ελάχιστη. Στο συγκριτικά πιό ευρύχωρο άντρο (Β) που οι πιέσεις είναι μεγαλύτερες, το τοίχωμα του στομάχου είναι εξαιρετικά μυώδες και ανθεκτικό. Όπως έχουμε αποδείξει η πιθανότητα μελλοντικής διάτασης του νεοστομάχου περιορίζεται στο ελάχιστο όταν η αρχική χωρητικότητα είναι μικρότερη από 100 ml. 

Παράπλευρα, η ενδοσκόπική εικόνα του στομάχου ενός ασθενούς μας, 12 μήνες μετά απο super sleeve. Με την είσοδο του ενδοσκοπίου φαίνεται ότι ο γαστρικός σωλήνας (Α) διατηρεί το σχήμα του. Ο βλεννογόνος έχει φυσιολογική όψη. Δεν υπάρχει διάταση του νεοστομάχου. Σύμφωνα με τα δικά μας ευρήματα που συμφωνούν με αυτά των Langer BF και συν*, οι επιλογές στη διατροφή και η συχνότητα γευμάτων είναι πιό σημαντικοί παράγοντες μελλοντικής ανάκτησης βάρους, απ’ ότι η γαστρική διάταση.

 * Langer BF, Bohdjalian A, Felb XF et al. Does Gastric Dilatation Limit the Success of Sleeve Gastrectomy as a Sole Operation for Morbid Obesity? Obes Surg 2006; 16: 166- 71

2005-2007: Κλινική μελέτη αποτελεσματικότητας της λαπαροσκοπικής γαστρεκτομής Super Sleeve, απο την ομάδα του Dr. Σκρέκα.

George Skrekas et al. One Year After Laparoscopic “Tight” Sleeve Gastrectomy:Technique and Outcome. Obes Surg. 2008 Apr 8.

Η Super Sleeve προκαλεί εξαιρετική απώλεια βάρους στο 90-95 % των ασθενών (μέση απώλεια πλεονάζοντος βάρους 72% στους 24 μήνες). Τα αποτελέσματα αυτά είναι συγκρίσιμα με εκείνα του γαστρικού by-pass (RYGB) και οπωσδήποτε καλύτερα από αυτά του γαστρικού δακτυλίου (LAGB). H πιθανότητα αποτυχίας με sleeve είναι κατά πολύ μικρότερη απο αυτή με το γαστρικό δακτύλιο. Η επέμβαση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για όσα άτομα έχουν Δείκτη Σωματικού Βάρους (ΒΜΙ) μεταξύ 40 και 50 Kg/m2. Αναλυτικοί πίνακες και στατιστικά για τα αποτελέσματα της επέμβασης Εδώ.  Δείτε τεχνικές λεπτομέρειες της επέμβασης και φωτογραφικό υλικό Εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της επέμβασης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.skrekas.net/surg_sleeve.htm

 

 

Γαστροπλαστική Sleeve και δακτύλιος. Μια σύγκριση

  Γαστρικός δακτύλιος Γαστρικό μανίκι
  Λαπαροσκοπική επέμβαση.

Ναί

Ναί

  Παραμονή στο νοσοκομείο.

1 ημέρα

4-5 ημέρες

  Παραμένουν στον οργανισμό ξένα σώματα;

Ναι. Στην επέμβαση γίνεται περίδεση του στομάχου με τον ρυθμιζόμενο ιμάντα που είναι κατασκευασμένος από σιλικόνη.

Κανένα

  Σοβαρές απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (έλκη, διατρήσεις, αιμορραγία, οισοφαγίτιδα, slippage).

Έχουν αναφερθεί επιπλοκές μέχρι και 3 χρόνια από την τοποθέτηση του δακτυλίου. Υπολογίζεται ότι το 15-25% των ασθενών θα ξαναχειρουργηθούν στα επόμενα 5 χρόνια λόγω επιπλοκών.

Δεν έχουν αναφερθεί

  Μπορεί να γίνει η επέμβαση όταν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;

Μακροπρόθεσμα, ο δακτύλιος ευννοεί την παλινδρόμηση και επιδεινώνει την οισοφαγίτιδα.

Ναί. Η εγχείρηση μπορεί να συνδυαστεί με διόρθωση της διαφραγματοκήλης στον ίδιο χρόνο με την τεχνική Μ&Μ.

  Προκαλεί η επέμβαση εμετούς;

Πολύ συχνά. Η πιό συνηθισμένη αιτία είναι η αμάσητη και σκληρή τροφή.

Πολύ σπάνια 

Χρειάζεται κάποιοι ειδικοί κανόνες διατροφής μετά την επέμβαση;

Πρέπει να ακολουθούνται για πάντα συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να αποφεύγονται οι εμετοί.

Όχι. Η διατροφή είναι ελεύθερη.

  Περιορίζει η εγχείρηση την όρεξη;

Όχι

Η όρεξη μειώνεται μόνιμα επειδή ελαττώνεται η παραγωγή Γκρελίνης.

  Προβλεπόμενη απώλεια βάρους.

55-65% του πλεονάζοντος βάρους

60-80% του πλεονάζοντος βάρους

  Είναι η επέμβαση αναστρέψιμη;

Ναί

Όχι

  Θα χρειαστεί μακρόχρονη ιατρική παρακολούθηση;

Ναί. Οι ρυθμίσεις του δακτυλίου γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς σε συγκεκριμένα κέντρα.

Όχι

  Ποιό είναι το κόστος;

3,000 - 3,500 €*

5,500 - 6,000 €*

     

* Οι τιμές είναι ενδεικτικές και συμπεριλαμβάνουν κάλυψη Ταμείου. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις (08/2008). Για πληροφορίες καλέστε 210 748 4185-8 ή 6939 193876

 

Σύγκριση γαστροπλαστικής Sleeve με άλλες επεμβάσεις.

Roux-en-Y Γαστρικό by-pass

Γαστρικός δακτύλιος Super sleeve
     
Απώλεια βάρους μετά 1 χρόνο (% του πλεονάζοντος βάρους) 65-75% 50-65% 65-75%
Δυσαπορροφηση σιδήρου +++ - -
Δυσαπορροφηση βιταμινών +++ - -
Εμετοί + +++ -
Δυσφαγία - +++ -
Δυσανεξία σε τροφές + +++ -
Σύνδρομο dumping +++ - -
Aνορεξία +++ - ++
Διάρροιες ++ - -
Γαστρικά έλκη +++ - -

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα 2 χρόνια

- ++ +
Ενδοκοιλιακές συμφίσεις +++ + -
Απώτερες επιπλοκές + +++ -
Μακρόχρονια ιατρική παρακολούθηση +++ +++ -
Μακροχρόνια ικανοποίηση ασθενών 85-90% 60-70% 98%

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Magenstrasse and Mill vertical gastric stapling for morbid obesity. N. Featherstone, J. Dachtler, D. Johnston, H. M. Sue-Ling. British Journal of Surgery: Volume 88, Issue 3 (March 2001)

2. THE BEST BARIATRIC OPERATION FOR OLDER PATIENTS: OUTCOME AFTER THE BAND, VERTICAL GASTRECTOMY, ROUX-EN-Y GASTRIC BYPASS, AND DUODENAL SWITCH. Crystine M. Lee, MD, Janos Taller, MD, John J. Feng, MD, FACS, Gregg H. Jossart, MD, FACS, Paul T. Cirangle, MD, FACS. Department of Surgery, California Pacific Medical Center, San Francisco, California. Presented at the Plenary Session of the Digestive Disease Week & the 46th Annual Meeting of the Society for Surgery of the Alimentary Tract Chicago, Illinois May 16th, 2005 (Lapsf_study_6_2_05.pdf =283 Kbyte)

3. Laparoscopic vertical sleeve gastrectomy: A novel bariatric procedure-Superior to established operations? CM Lee, JJ Feng, PT Cirangle, JH Jossart. Presented at American College of Surgeons 90th annual clinical congress, New Orleans LA (gs33lee.pdf =1100 Kbyte)

4. The Magenstrasse and Mill operation for morbid obesity.Johnston D, Dachtler J, Sue-Ling HM, King RF, Martin G. Obes Surg. 2003 Apr;13(2):318.

5. Quality of life after the Magenstrasse and Mill procedure for morbid obesity. Carmichael AR, Sue-Ling HM, Johnston D. Obes Surg. 2001 Dec;11(6):708-15.

6. Gastric emptying after a new, more physiological anti-obesity operation: the Magenstrasse and Mill procedure. Carmichael AR, Johnston D, Barker MC, Bury RF, Boyce J, Sue-Ling H. Eur J Nucl Med. 2001 Sep;28(9):1379-83.

7. Effectiveness of laparoscopic sleeve gastrectomy (first stage of biliopancreatic diversion with duodenal switch) on co-morbidities in super-obese high-risk patients. Silecchia G, Boru C, Pecchia A, Rizzello M, Casella G, Leonetti F, Basso N. Obes Surg. 2006 Sep;16(9):1138-44. 

8. Laparoscopic sleeve gastrectomy. A bariatric procedure with multiple indications. Serra C, Perez N, Bou R, Bengochea M, Martinez R, Baltasar A. Cir Esp. 2006 May;79(5):289-92.

9. Treatment of super super morbid obesity by sleeve gastrectomy. Catheline JM, Cohen R, Khochtali I, Bihan H, Reach G, Benamouzig R, Benichou J. Service de Chirurgie Digestive, Centre de Recherche en Nutrition Humaine, Laboratoire de Pedagogie de la Sante Education et Observance, Hopital Avicenne, Bobigny.


10. Does gastric dilatation limit the success of sleeve gastrectomy as a sole operation for morbid obesity? Langer FB, Bohdjalian A, Felberbauer FX, Fleischmann E, Reza Hoda MA, Ludvik B, Zacherl J, Jakesz R, Prager G.  Obes Surg. 2006 Feb;16(2):166-71.

11. Sleeve gastrectomy and gastric banding: effects on plasma ghrelin levels. Langer FB, Reza Hoda MA, Bohdjalian A, Felberbauer FX, Zacherl J, Wenzl E, Schindler K, Luger A, Ludvik B, Prager G. Obes Surg. 2005 Nov-Dec;15(10):1501-2.


12. Laparoscopic sleeve gastrectomy: a multi-purpose bariatric operation. Baltasar A, Serra C, Perez N, Bou R, Bengochea M, Ferri L. Obes Surg. 2005 Sep;15(8):1124-8.13. One Year After Laparoscopic “Tight” Sleeve Gastrectomy:Technique and Outcome. George Skrekas et al. Obes Surg. 2008 Apr 8.

13. One Year After Laparoscopic “Tight” Sleeve Gastrectomy:Technique and Outcome. George Skrekas et al. Obes Surg. 2008 Apr 8.

 

 

 

© 2003-2017 www.paxysarkia.net . All rights reserved.